» Vergelijk internet, digitale tv en bellen «advertorial
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!

Ongeval met paard zorgt vaak voor letselschade

Paardrijden is niet zomaar een vrijetijdsbesteding of een normale sport. Voor veel mensen is paardrijden een passie! Deze ruiters oefenen zo vaak als ze kunnen op de manege, ze genieten van een ritje door het bos, ze galopperen op het strand, of ze doen mee aan springwedstrijden. Maar hoe geweldig paardrijden ook is, iedereen die deze sport beoefent is zich ervan bewust dat het niet zonder risico’s is. Daarom is het goed om te weten wat je kunt doen als je letselschade oploopt: wie is aansprakelijk en hoe gaat het indienen van een letselschadeclaim in z’n werk? En waar kunt u terecht voor deskundige juridische hulp?

Cijfers over ongevallen in de paardensport

Ongevallen in de paardensport komen helaas vaak voor. De paardensport is zelfs één van de gevaarlijkste sporten, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Na wielrennen en motorsport leidt paardrijden tot de meeste gevallen van ernstige verwondingen, zoals een gebroken sleutelbeen of schouder, of letsel aan hoofd, hals of nek. Jaarlijks lopen meer dan 30.000 ruiters letselschade op door een paard en overlijdt gemiddeld één ruiter aan zijn of haar verwondingen. Dit hoge aantal ongevallen is niet verwonderlijk, omdat paarden sterke dieren zijn en de ruiter hoog op de rug van het dier zit. Bij een valpartij kunt u daarom ernstig en blijvend letsel oplopen. Net als andere dieren kunnen paarden bovendien onvoorspelbaar gedrag vertonen. Als paarden schrikken, kunnen ze op hol slaan of een trap uitdelen. Ook dit kan ernstige letselschade bij ruiters of bij omstanders veroorzaken.

Aansprakelijkheid voor een ongeval met een paard

Als u valt terwijl u op uw eigen paard rijdt, dan kunt u niemand aansprakelijk stellen. Rijdt u op een paard dat eigendom is van iemand anders en u lijdt letselschade, dan is artikel 6:179 BW van toepassing. In dit artikel staat dat de eigenaar van een dier aansprakelijk is voor alle schade die iemand anders lijdt als gevolg van het gedrag van het dier. Dus bij een val van een paard is de eigenaar van het dier verplicht om u de schade te vergoeden.

U kunt bij een valpartij niet altijd uw volledige schade claimen. Uit jurisprudentie blijkt namelijk dat rechters rekening houden met het feit dat u vrijwillig bent gaan paardrijden. Dat brengt een zekere mate van eigen schuld met zich mee: u wordt als ruiter geacht zich bewust te zijn van het feit dat paardrijden gevaarlijk kan zijn. Als u dan toch gaat paardrijden, accepteert u dit risico en blijft een deel van uw schade voor uw eigen rekening. In principe krijgt u minimaal de helft van de letselschade vergoed.

Op basis van de omstandigheden van het geval kan uw recht op schadevergoeding worden bijgesteld naar 75% of zelfs 100%. Als u bijvoorbeeld nog aan het leren bent paard te rijden, is de kans groot dat 100% van uw schade wordt vergoed. En als u gewond raakt door een schop van een paard, dan kunt u niets aan het ongeval doen. Daarom wordt ook in zo’n geval uw letselschade veelal volledig vergoed.

Welke schade kunt u claimen?

Afhankelijk van de (mate van) aansprakelijkheid van de eigenaar van het dier komen alle financiële gevolgen van het ongeval voor (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking. Denk aan medische kosten, misgelopen inkomsten, kosten van noodzakelijke voorzieningen en smartengeld.

Het is verstandig om een letselschade-expert in te schakelen om namens u met de wederpartij over uw schade te corresponderen. De expert zet al uw schade op een rij en claimt deze namens u bij de aansprakelijke partij. Als iemand anders aansprakelijk is voor uw schade, zijn ook de kosten van uw letselschade-expert voor rekening van de aansprakelijke partij.